Stroopwafelvlaai

stroopwafelvlaai

Voordat ik bakweek.nl heb opgericht had ik deze stroopwafelvlaai al eens gemaakt. Deze was toen erg populair. Nu het najaar is aangebroken vond ik het hoog tijd om deze lekkere vlaai nog eens te maken. Dit keer heb ik maar meteen een foto gemaakt zodat ik dit heerlijke recept met jullie kan delen.

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 100 ml melk
  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter (in kleine blokjes)
  • 200 gram bloem
  • mespuntje zout

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille aroma
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 50 gram suiker

Stroopwafel topping

  • 500 milliliter slagroom
  • 200 gram stroopwafels
  • 200 gram suiker
  • mini stroopwafels

Extra nodig

  • vlaaivorm
  • deegroller

Bereiding

Stap 1 – Maak het deeg voor de vlaaibodem

Maak het vlaaideeg volgens dit recept. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats.

Stap 2 – Maak de banketbakkersroom

Maak de banketbakkersroom volgens dit recept. Schep de banketbakkersroom in een schaal en dek af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen.

Stap 3 – Uitrollen, vullen en bakken van de stroopwafelvlaai

Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 190°C.

Rol het vlaaideeg uit tot een grote deeglap. Bekleed hiermee de bakvorm. Rol met de deegroller over de bovenkant van je vlaaivorm om overtollig deeg te verwijderen. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Schep de banketbakkersroom op de bodem van de vlaaivorm. Bak de vlaai 20 minuten in de oven.

Laat de vlaai afkoelen

Stap 4 – Maak de karamelsaus

Karameliseer de suiker in een pannetje. Doe dit door de suiker met 2 eetlepels water in een pan aan de kook te brengen zonder te roeren. Laat de suikersiroop doorkoken. Zodra de karamel een goudbruine kleur krijgt kan je de pan van het vuur halen. Voeg hier dan 100 milliliter (ongeklopte) slagroom aan toe. Dit gaat behoorlijk pruttelen, let op dit is gloeiend heet! Zet het pannetje weer even terug op het vuur zodat de karamelsaus wat indikt. Zodra de gewenste dikte is bereikt giet je de karamelsaus in een kom, laat dit afkoelen.

Stap 5 – Maak de stroopwafelvlaai compleet

Verkruimel 200 gram stroopwafels in de keukenmachine. Klop 250 milliliter slagroom stijf en meng dit met de verkruimelde stroopwafels. Verspreid deze stroopwafelroom over de afgekoelde vlaaibodem.  Verspreid hierover een laagje karamelsaus.

Klop de overgebleven slagroom stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met spuitmondje en spuit mooie toeven op de rand van de taart en 1 in het midden. Plaats in iedere slagroomtoef een ministroopwafel.

De stroopwafelvlaai is het lekkerst als je deze nog 2 uur in de koelkast laat opstijven.

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *