Soesjes

Soesjes

Nog nooit eerder had ik zelf soesjes gemaakt. Echter, ik hoorde steeds vaker dat dit erg eenvoudig was. Ik besloot het daarom zelf ook maar eens te proberen. Hoewel de eerste lading mislukt was (oventemperatuur was te laag en de soesjes zakten dus meteen in toen ik de oven open deed) moet ik inderdaad toegeven dat het erg eenvoudig is. Ik heb meteen drie verschillende soesjes gemaakt: karamelsoesjes, mokkasoesjes en moorkoppen.

Ingrediënten

Voor ongeveer 30 middelgrote soezen

Soezenbeslag

  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • snufje zout

Karamelsoesjes

  • 500 milliliter slagroom
  • 350 gram suiker
  • 2 zakjes klopfix

Mokkasoesjes

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokjes of 1/2 theelepel vanille aroma
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 80 gram suiker
  • 100 milliliter koffie
  • 250 gram roomboter
  • 160 gram poedersuiker

Moorkoppen

  • 500 milliliter slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 50 gram suiker
  • 180 gram pure chocolade

Bereiding

Stap 1 – Maak de soesjes

Verwarm de oven voor op 210°C (elektrisch).

Breng de melk en het water samen met de roomboter en het zout aan de kook. Wacht tot de boter volledig gesmolten is. Zet het vuur dan wat lager en voeg in één keer de bloem toe. Roer met een spatel stevig door tot een deegbol. Blijf nog even verwarmen zodat de bloem kan garen. Zodra je merkt dat de er wat vocht afgegeven wordt en het deeg gaat sissen is de bloem gaar. Schep het deeg in een kom een laat een heel klein beetje afkoelen.

Voeg één voor één de eieren bij het deeg. Roer steeds goed door tot het ei volledig is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe.

Schep het beslag in een spuitzak en spuit 30 hoopjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat wel wat ruimte over tussen de soesjes. De soesjes zullen ongeveer drie keer zo groot worden in de oven. Druk eventuele puntjes met een natte vinger plat voor een beter resultaat. Indien je geen spuitzak hebt kan je ook twee lepels gebruiken om hoopjes te maken.

Bak de soesjes 25 minuten in de oven.

Stap 2 – Vullen van de soesjes

De afgekoelde soesjes kan je vullen. Schep hiervoor de gewenste vulling in een een spuitzak met spuitmondje. Maak een gaatje aan de onderkant van de soesjes en duw hier het spuitmondje in. Knijp de vulling in het soesje. Je voelt dan dat het soesje zwaarder wordt. Als de vulling door het gaatje naar buiten begint te komen zit het soesje vol.

Vervolgens kan je de bovenkant van de soesjes nog versieren door ze bijvoorbeeld in de chocolade of karamel te dippen.

Mokkasoesjes

Maak banketbakkersroom volgens dit recept. Schep de banketbakkersroom in een schaal en dek af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat dit afkoelen.

Doe 70 milliliter koffie en de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit doorkoken totdat er ongeveer 2 eetlepels stroperige vloeistof overblijven. Laat dit afkoelen.

Draai de boter met 60 gram poedersuiker luchtig. Voeg hier de afgekoelde koffiesiroop aan toe en mix dit even door. Voeg vervolgens de banketbakkersroom toe en meng het geheel door elkaar. Vul met deze mokkacrème 10 soesjes.

Mix 2 eetlepels koffie met 100 gram poedersuiker tot een stevig glazuur. Dip hier de bovenkant van de mokkasoesjes in.

Karamelsoesjes

Verwarm de slagroom in een pannetje.

Doe 150 gram suiker met twee eetlepels water in een ander pannetje. Breng dit aan de kook. Blijf dit doorkoken totdat de karamel een goudbruine kleur krijgt. Dan kan je de pan van het vuur halen, let op dit is heet! Voeg de verwarmde slagroom hieraan toe. Laat de karamel volledig oplossen in de slagroom, eventueel kun je daarvoor de pan weer even terug op het vuur zetten.

Giet de karamelroom in een kommetje en laat dit volledig afkoelen in de koelkast.

Als de karamelroom koud is klop je de room samen met de klopfix stijf. Vul hiermee 10 soesjes.

Doe vervolgens 200 gram suiker met twee eetlepels water in een pannetje en laat dit weer karameliseren. Als de karamel goudbruin is haal je de pan van het vuur. Dip de bovenkant van de soesjes in de karamel. Zorg dat je vingers niet in aanraking komen met de karamel want dit is gloeiend heet!

Moorkoppen

Klop de slagroom met de suiker en de klopfix stijf. Vul hiermee 10 soesjes.

Tempereer de chocolade. Smelt hiervoor 2/3 deel van de chocolade al roerend tot 40-45°C (au bain-marie of met perioden van maximaal 20 seconden in de magnetron op +/-700 Watt waarbij je tussendoor steeds goed roert). Vervolgens voeg je 1/3 deel stukjes harde chocolade toe en roer je goed door. De harde stukjes chocolade zullen dan ook smelten. Als de chocolade volledig gesmolten is kan het verwerkt worden. De chocolade moet dan een temperatuur hebben van 30-31°C *.

Dip de soesjes in de chocolade.

*Pure en witte chocolade hebben een andere ideale temperatuur voor het verwerken van de chocolade. Lees hier meer over het tempereren van chocolade.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *