Pepernotenvlaai met appel

Pepernotenvlaai met appel

Wil je de feestdagen nog feestelijker maken? Probeer dan eens deze pepernotenvlaai met appel.

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 100 ml melk
  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter (in kleine blokjes)
  • 200 gram bloem
  • mespuntje zout

Appelcompote

  • 4 goudreinetten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel vanillearoma

Pepernotenroom

  • 250 ml slagroom
  • 200 gram kruidnoten

Versiering

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • (chocolade)kruidnoten
  • melkchocolade

Bereiding

Stap 1 – Maak de vlaaibodem

Verwarm de melk kort zodat deze een beetje lauw is. Voeg de gist toe aan de lauwe melk. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het zout toe aan de buitenronde van de bloem (zodat deze niet meteen in aanraking komt met het gist). Doe de melk met gist, de suiker, roomboter en het ei in het kuiltje van de bloem. Kneed vervolgens tot een soepel deeg. Dit kan je met de hand doen, je kan ook een keukenmachine met menghaak gebruiken. Als het deeg te nat blijft kan je nog een beetje extra bloem toevoegen. Doe de deegbal vervolgens in een kom en dek deze af met een stuk vershoudfolie. Zet de kom 30 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld op 40°C in de oven of boven de verwarming). Het deeg zal dan verdubbelen in formaat.

Stap 2 – Maak de appelcompote

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appel, het water, de citroensap, de kaneel en het vanillearoma in een pan en zet op halfhoog vuur. Laat de appels ongeveer 10-15 minuten koken totdat het water helemaal verdampt is, de appels zacht zijn geworden en er nog wel stukjes appel zichtbaar zijn. Laat de appelcompote vervolgens afkoelen.

Stap 3 – Uitrollen, vullen en bakken

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de bakvorm in.

Bestuif je werkblad met bloem en leg hier je vlaaideeg op. Rol het deeg vervolgens uit met de deegroller. Draai het deeg regelmatig een kwartslag tijdens het uitrollen zodat het mooi egaal uitrolt. Als het deeg groot genoeg is om de bodem en de randen van je bakvorm te bedekken sla je het deeg over je arm of deegroller en leg je hem in de bakvorm. Rol met de deegvorm een keer over de rand van de bakvorm om overtollig deeg te verwijderen (dit kan je nog gebruiken om een kleine vlaai te maken). Prik met een vorm wat gaatjes in de bodem. Verdeel dan de appelcompote egaal over de vlaaibodem en zet de vlaai 20 minuten in de oven.

Stap 4 – Maak de pepernotenroom

Hak de pepernoten fijn in de keukenmachine. Klop de slagroom stijf en meng dit met de pepernotenkruimels. Als de vlaai goed is afgekoeld kan je de pepernotenroom egaal verdelen over de taartbodem met appelcompote.

Stap 5 – Versier de taart

Klop de slagroom stijf met de klopfix. Vul een spuitzak met spuitmondje met de slagroom en spuit mooie toeven op de rand van de vlaai. Versier de toeven met (chocolade)kruidnoten en chocolaatjes.

RelatedPost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *