Gemarmerde citroen-kwarktaart

Gemarmerde citroen-kwarktaart

Deze heerlijke frisse citroen-kwarktaart is het lekkerst op warme lente- of zomerdagen.

Ingrediënten

Voor een grote springvorm van ongeveer 26 cm diameter

Citroencurd

  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 100 gram roomboter

Koekbodem

  • 120 gram roomboter
  • 200 gram mariabiscuits

Kwarkvulling

  • 12 blaadjes gelatine
  • 500 milliliter slagroom
  • 60 gram suiker
  • 750 gram magere kwark
  • sap van 1 citroen

Bereiding

Stap 1 – Maak de citroencurd

Verwarm de suiker en boter au bain-marie.  Zodra alle boter gesmolten is, voeg je het citroensap, citroenrasp en de geklutste eieren toe. Zorg dat de citroencurd goed warm wordt (ongeveer 80°C) anders zal het ei niet stollen en blijft de citroencurd heel dun. Als de temperatuur goed is, blijf je het mengsel doorroeren tot het voldoende ingedikt is (yoghurtdikte). Schep de citroencurd in een platte schaal, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.

Stap 2 – Maak de koekbodem

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels. Schep de koekkruimels in de springvorm en druk stevig aan op de bodem. Zet de koekbodem vervolgens ongeveer een half uur in de koelkast.

Stap 3 – Maak de kwarkvulling

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Klop de slagroom met de suiker stijf in een kom. Doe de kwark in een andere kom.

Verwarm de citroensap, een lepel kwark en de uitgeknepen gelatineblaadjes in een pannetje. Roer door totdat alle gelatine gesmolten is. Voeg het gelatinemengsel toe aan de kwark en roer goed door. Voeg vervolgens de geklopte slagroom toe en spatel het geheel weer goed door. Zorg dat de kwark en slagroom goed gemengd zijn.

Stap 4 – Maak de gemarmerde citroen-kwarktaart

Schep een laag kwarkvulling op de koekbodem. Verdeel hier met een lepel wat afgekoelde citroencurd overheen. Maak mooie slierten met de citroencurd voor een mooi gemarmerd eindresultaat. Verdeel hierover weer een laag kwarkvulling gevolgd door wat slierten citroencurd. Ga zo door totdat alle kwarkvulling en citroencurd verdeeld is over de taart. Zorg dat je eindigt met de citroencurd zodat je ook bovenop de taart een mooi gemarmerd patroon krijgt. Eventueel kan je dit met een satéprikker of vork nog een heel klein beetje doorroeren om een nog mooier patroon te krijgen.

Laat de taart minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *