Citroen meringue taartjes

citroen meringue taartjes

Deze citroen meringue taartjes of tartelettes hebben de lekkere combinatie van zoet en zuur.

Ingrediënten

Voor 12 citroen meringue taartjes

Bodem

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram koude boter (in kleine blokjes gesneden)
  • 150 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 1/2 ei

Citroencurd

  • 2 eieren (geklutst)
  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 200 gram suiker
  • 100 gram boter

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 100 gram suiker

Nog extra nodig:

  • Deegroller
  • 12 mini taartvormpjes

Bereiding

Stap 1 – Maak de brosse bodem

Verwarm de oven voor op 170°C voor een heteluchtoven, 185°C voor een elektrische oven. Vet de taartvormpjes in.

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed met je handen tot een deeg. Er zullen eerst deegkruimels ontstaan. Als je langer doorkneed kun je een mooie deegbal maken. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat ongeveer 15 minuten rusten in de koelkast. Vervolgens rol je het deeg uit (met een beetje bloem) en bekleed je de bodems van een taartvormpjes met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Het beste is om de bodem te bakken met blindvulling. Leg hiervoor een stukje aluminiumfolie in de vormpjes en vul met blindvulling. Zet de vormpjes ongeveer 15 minuten in de oven, verwijder de blindvulling en zet ze nog 5 minuten in de oven. Laat de bodems daarna afkoelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nogal wat gedoe vond om al die verschillende vormpjes te vullen met blindvulling. Ik heb daarom het risico genomen dat het deeg wat zou vervormen en ze zonder blindvulling 15-20 minuten gebakken. Dat ging gelukkig goed.

Stap 2 – Maar de citroencurd

Verwarm de suiker en boter au bain-marie.  Zodra alle boter gesmolten is, voeg je het citroensap, citroenrasp en de geklutste eieren toe. Zorg dat de citroencurd goed warm wordt (ongeveer 80°C) anders zal het ei niet stollen en blijft de citroencurd heel dun. Als de temperatuur goed is, blijf je het mengsel doorroeren tot het voldoende ingedikt is (yoghurtdikte). Schep de citroencurd in een platte schaal, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.

Stap 3 – Maak de meringue

Maak een kom vetvrij. Dit kan je doen door deze een beetje in te wrijven met citroensap. Klop de eiwitten in de kom samen met de suiker stijf. Zodra je de kom op zijn kop kan houden is het goed.

Stap 4 – Maak de citroen meringue taartjes

Verdeel de afgekoelde citroencurd over de afgekoelde taartbodempjes. Schep met een lepel de meringue bovenop de taartjes. Vervolgens kan je een brander gebruiken om de eiwitten te kleuren en knapperig te maken. Je kan de taartjes echter ook nog 5 a 10 minuten onder de grill zetten (of in de oven op dezelfde temperatuur als bij de bodem). Houdt de taartjes dan goed in de gaten, voordat je het weet verbrand de meringue. Zodra het eiwit een beetje bruin begint te kleuren is de taart klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *