Appelkruimelvlaai met banketbakkersroom

appelkruimelvlaai met banketbakkersroom

Appelkruimelvlaai is van zichzelf al erg lekker. Aangevuld met de banketbakkersroom is het helemaal genieten. Met dit recept kan je een grote appelkruimelvlaai maken of 12 kleintjes.

Ingrediënten

Voor 12 mini vlaaitjes of 1 grote vlaai.

Vlaaibodem

  • 100 ml melk
  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter (in kleine blokjes)
  • 200 gram bloem
  • mespuntje zout

Banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille aroma
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maizena
  • 50 gram suiker

Appelvulling

  • 2 goudreinetten
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel suiker

Kruimeldeeg

  • 110 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem

Extra nodig

  • vlaaivorm of 12 mini vlaaivormpjes
  • deegroller

Bereiding

Stap 1 – Maak het deeg voor de vlaaibodem

Maak het vlaaideeg volgens dit recept. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats.

Stap 2 – Maak de banketbakkersroom

Maak de banketbakkersroom volgens dit recept. Schep de banketbakkersroom in een schaal en dek af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen.

Stap 3 – Maak de appelvulling

Snijd de appels in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met de kaneel en suiker.

Stap 4 – Maak het kruimeldeeg

Meng de roomboter, bloem en suiker en kneed met je handen door elkaar tot er grove kruimels ontstaan.

Stap 5 – Uitrollen, vullen en bakken van de appelkruimelvlaai met banketbakkersroom

Vet de bakvorm of bakvormpjes in. Verwarm de oven voor op 190°C.

1 grote vlaai

Rol het vlaaideeg uit tot een grote deeglap. Bekleed hiermee de bakvorm. Rol met de deegroller over de bovenkant van je vlaaivorm om overtollig deeg te verwijderen. Prik een met een vork wat gaatjes in het deeg. Schep de banketbakkersroom op de bodem van de vlaaivorm. Schep daar bovenop de appelblokjes. Tot slot bestrooi je de vlaai met het kruimeldeeg. Bak de vlaai 20 minuten in de oven.

12 kleine vlaaitjes

Pak een klein stukje vlaaideeg en rol dit uit tot een deeglapje. Bekleed hiermee het bakvormpje. Rol met de deegroller over de bovenkant van je vlaaivormpje om overtollig deeg te verwijderen. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Herhaal dit voor alle vormpjes. Verdeel de banketbakkersroom over de vlaaibodems. Bovenop de banketbakkersroom schep je de appelblokjes. Tot slot bestrooi je de vlaaitjes met het kruimeldeeg.

appelkruimelvlaai

Bak de mini vlaaitjes 15 minuten in de oven.

appelkruimelvlaai

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *