Appelkoeken

Appelkoeken

Ik had nog een paar appels in huis die al wat ouder waren. Echt lekker om zo los op te eten zijn ze dan niet meer. In deze appelkoeken kunnen ze echter nog prima!

Ingrediënten

Voor 8 appelkoeken

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 150 gram roomboter (koud)
  • 1/2 ei (andere helft bewaren voor het bestrijken van de koeken)

Vulling

  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 appels
  • 50 gram kristalsuiker (+extra voor het bestrooien van de appelkoeken)
  • 2 theelepels custartpoeder

Extra nodig

  • Uitsteekvorm of glas van ongeveer 8 centimeter doorsnede
  • Uitsteekvorm of glas van ongeveer 9 centimeter doorsnede
  • deegroller
  • appelboor

Bereiding

Stap 1 – Deeg maken

Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, witte basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de boter en een half ei toe en kneed tot een deegbal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat dit ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

Stap 2 – Vulling maken

Meng suiker, custardpoeder en speculaaskruiden in een kom. Verwijderd het klokhuis van de appels met een appelboor. Schil de appels en snijd ze dwars door in ringen van ongeveer een halve centimeter dik. Uiteindelijk heb je 8 ringen nodig. Bewaar de grootste ringen, de rest kan je lekker opeten tijdens het bakken.

Stap 3 – Maak de appelkoeken

Verwarm de oven voor op 175°C  (heteluchtoven, verhoog de temperatuur bij een elektrische oven).

Bestuif je werkblad met bloem. Rol de helft van het deeg uit met de deegroller. Steek hier met een uitsteker van ongeveer 8 centimeter (iets breder dan appel) of een glas 8 rondjes uit. Leg deze deegplakjes op een ovenplaat met bakpapier.

Dip een appelring in de kom met suiker en custard. Bedek de hele appelring met suiker/custard. Leg de appelring vervolgens op een deegplakje. Herhaal dit voor de overige 7 appelringen.

Rol nu de andere helft van het deeg uit met de deegroller. Steek hier ook weer 8 rondjes uit. Gebruik nu een iets grotere uitsteekvorm of glas (van 9 centimeter). Leg deze deegplakjes bovenop de deegplakjes met appelringen. Vouw de randen om de appelringen heen en druk ze een beetje aan op het onderste deegplakje. Bestrijk de bovenkant van de appelkoeken met geklutst ei en strooi er nog een beetje suiker overheen.

Bak de appelkoeken in ongeveer 30 minuten goudbruin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *